marți

Disparitia dinozaurilor – Istoria lumii


Cu aproximativ 66 de milioane de ani in urma, la sfarsitul perioadei Cretacice, o multime de creaturi au disparut cu desavarsire de pe Terra. In afara de unii dinozauri cu pene, care au evoluat apoi, transformandu-se in pasari, toti dinozaurii au disparut. Reptilele zburatoare si cele mai multe dintre reptilele marine au disparut si ele. Nimeni nu stie cu certitudine cum s-a produs disparitia acestor specii, dar oamenii de stiinta ofera cateva explicatii.
Meteorit ucigas?
Meteorit
La sfarsitul perioadei Cretacice, Pamantul a fost lovit de un meteorit urias, o piatra gigantica cu diametrul de 10 kilometri. Cand s-a izbit de Pamant, meteoritul s-a sfaramat in bucati mici, invaluind planeta intr-un nor de praf.
Norii de praf au acoperit Pamantul, facandu-l rece si intunecat de-a lungul a luni de zile, ucigand toate creaturile care nu puteau supravietui fara caldura. Fara lumina, multe dintre plante au disparut si ele, lasand animalele fara hrana. Meteoritul ar fi putut, de asemenea, provoca cutremure de pamant devastatoare si valuri uriase.
Ploaie de lava?
vulcan
O alta explicatie oferita este aceea ca multi vulcani, pe cuprinsul intregii planete, au erupt in aceeasi perioada, aruncand uriase cantitati de lava fierbinte pe suprafata terestra si au eliberat nori de praf si de gaze otravitoare, pana la mari inaltimi. Aceste gaze ar fi putut provoca, de asemenea, ploi acide daunatoare.
Schimbarea climei?
Cu 66 de milioane de ani in urma, pe intreg cuprinsul Pamantului, clima a devenit mai rece si schimbatoare. Dinozaurii, care isi mentineau caldura de la soare, nu s-au putut adapta acestui climat.
Mai multe cauze
Se pare ca atat de multe animale nu au disparut dintr-un singur motiv. Meteoritul cazut a ucis probabil multe creaturi, dar animalele se pare ca au fost decimate si de schimbarea climei.
Supravietuitorii
In mod misterioas, unele creaturi nu au disparut. Unele reptile, cum sunt soparlele si serpii, au supravietuit, la fel si cele mai multe dintre pasari, insecte si amfibieni. Au supravietuit si mamifere.
Nu se stie cum au reusit sa supravietuiasca aceste animale, insa mamiferele care isi produc singure caldura au putut sa se adapteze climei mai reci. Pasarile pot si ele sa-si produca singure caldura, iar unele reptile mici, cum sunt soparlele, au izbutit sa-si faca vizuine sub pamant, unde sa-si mentina temperatura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu